Esteu aquí

VIII Jornades Acadèmiques Interdisciplinàries

VIII Jornades Acadèmiques Interdisciplinàries
Ortodoxos i dissidents en temps de Ramon Llull
Lloc i dates: 
Divendres 9 i dissabte 10 de maig del 2014

Ramon Llull va viure en un mon en què es confrontaven dues concepcions diametralment oposades de la vida religiosa i l’extensió de la fe: d’una banda, l’exercici del màxim poder espiritual i temporal per part de la institució eclesiàstica, des del papat i l’episcopat fins a les ordres religioses; de l’altra, les inquietuds dels fidels i dels religiosos de base per ser actors de la pròpia fe i de la pròpia salvació, amb voluntat de retornar a les fonts de l’Evangeli. Aquestes inquietuds tenien manifestacions molt variades i no sempre concordants. El darrer quart del segle XIII i el primer quart del segle AIV és el moment de l’expansió del beguinisme i de la seva persecució; de l’enfrontament entre els franciscans espirituals i conventuals; del joaquimisme i d’altres formes de mil·lenarisme; de l’ús de les llengües vernacles en els textos sagrats i teològics; de la mística femenina, etc. Arnau de Vilanova, Marguerite Porete, Jacques de Molay i el mateix Ramon Llull tenen a veure amb aquestes qüestions. Tots quatre es van moure en un terreny delicat entre l’ortodòxia i la dissidència, van establir relacions personals entre ells o van coincidir en moments crítics de les seves vides i, en dos dels casos, van compartir una mateix final tràgic.

La sessió de divendres 9 de maig tindrà lloc a la sala Gabriel Oliver de l’Edifici Josep Carner (planta -1) de la Facultat de Filologia de la UB, recinte històric de la B a la plaça Universitat (entrada carrer d’Aribau). La presentació dels volums de la NEORL es durà a terme al vestíbul de l’Edifici Històric de la UB.

La sessió de dissabte 10 de maig tindrà lloc a l’aula 1 de la Facultat de Filosofia de la URL, carrer Diputació, 231.

Sessions

Divendres, 9 de maig de 2014

HT grup

Ponències
dimarts, 14 juny, 2016 - 15:45

Obertura de les Jornades

Armand Puig, degà de la Facultat de Teologia de Catalunya i president de torn de l'Aula Lul·liana de Barcelona

divendres, 9 maig, 2014 - 17:00

Arnau de Vilanova i el ver cristianisme: heterodòxia o radicalitat cristiana?

Jaume Mensa

La Sentència de Tarragona de 1316 condemnà diverses tesis d’Arnau de Vilanova i, com a conseqüència d’aquesta sentència, durant segles ha estat considerat com un autor heterodox. Al capdavall, la Sentència tingué l’efecte pervers d’ocultar la gran proposta teològica d’Arnau de Vilanova, el concepte de «ver cristianisme», i de malmetre’n la força reformadora, de retorn als valors genuïnament evangèlics. En aquest sentit, la seva biografia i la fortuna posterior de la seva obra són semblants a les de Llull i altres reformadors de l’època.

divendres, 9 maig, 2014 - 18:00

Martiri della mistica: Margherita Porete, imputata alla corte di Ragione per aver fatto di vouloir et amour martire

Maria Alessandra Soleti

Al cor de París, el primer de juny de 1310 va ser cremada a la foguera una pseudomulier, Marguerite Porete, culpable d’haver redactat i divulgat pàgines d’ardent espiritualitat mística, considerades errònies i perilloses per les autoritats inquisitorials convocades a judici. Les preguntes que ens farem sobre els protagonistes d’aquest fet tan espectacular, sobre les raons doctrinals i polítiques que van produir un veredicte tan atroç i sobre els continguts del llibre incriminat podrien il·luminar de forma inesperada, no solament el perfil de la dona que va escriure l’Espill de les ànimes simples, sinó també els d’altres persones que es van creuar en el seu camí de perfecció.

divendres, 9 maig, 2014 - 19:45

Presentació dels volums X, XI i XII de la sèrie Nova Edició de les Obres de Ramon Llull (NEORL)

Vestíbul de l’Edifici Històric de la UB. Lectura dramatitzada de passatges del Llibre de les bèsties a càrrec dels curadors d’aquests volums: Lola Badia, Eugènia Gisbert, Maria I. Ripoll, Simmone Sari; acompanyada de l’estrena de l’obra Na Renard, vuit miniatures sobre «Llibre de les bèsties» de Ramon Llull (Op. 19), del compositor Ximo Tarín-Micó, interpretada per Òscar Vilaprinyó (violí), Ximo Tarín-Micó (clarinet) i Laura Serra (fagot).

Dissabte, 10 de maig de 2014

HT grup

Ponències
dissabte, 10 maig, 2014 - 10:00

Jacques de Molay i els darrers anys de l’ordre del Temple

Joan Fuguet i Carme Plaza

El 1292, Jacques de Molay fou elegit Gran Mestre del Temple. Va ser el darrer que va dirigir l’ordre. Molay tenia la voluntat de reformar-lo, sobretot per fer front a les crítiques que se li feien. Això no obstant, el 13 d’octubre de 1307 els templers francesos van ser detinguts pels agents del rei. Se’ls acusava de renegar de Crist, escopir damunt la creu, adorar ídols, practicar la sodomia... Finalment, el 1312, al Concili de Viena, Climent V va suprimir el Temple, i el 1314 Molay va ser condemnat a la foguera. La posició inicial de Llull respecte als templer no havia estat crítica, però a partir de 1309 va començar a acceptar-ne la culpabilitat. Tanmateix, el judici de Llull està lluny de la dura condemna que, contemporàniament, els va adreçar Arnau de Vilanova.

dissabte, 10 maig, 2014 - 11:45

L’ortodòxia i l’heterodòxia de Ramon Llull. Relacions amb els reformadors del Regne de Mallorca

Josep Armengual

Llull va ser un teòleg de la missió, i aquesta opció ja els convertia en un reformador. Com a teòleg, es va situar a la llinda del pensament cristià. L’opció per aquesta caràcter liminar va comportar que fos acusat d’heterodox un cop mort, encara que nou fou mai formalment condemnat. La globalitat de la seva proposta de reforma diferencia Llull dels altres reformadors, inclosos els seus amics: l’infant Felip, regent de Mallorca; la germana d’aquest, Sança, reina de Nàpols; i el fundador dels fraticelli, Angelo Clareno. Llull va proposar els seus plantejaments des de la seva inqüestionable pertinença a l’Església. Mai no va atacar bisbes ni papes, encara que aquests el decebessin sempre. Tampoc no els va discutir el poder, per bé que va criticar-los, amb criteris evangèlics, la manera d’exercir-lo.

Documents adjunts: